29 abril 2024
Exposició
Heroísmos. Història d’un nitrat (1922) / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní
Data i hora
Dijous, 1 de juny, 2023 - 11.30 h
Lloc
Antigues dependències d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla (Rambla Vella, 14, Tarragona) Mostrar mapa [+]
Descripció

L’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i la Xarxa Santa Tecla inauguren l’exposició temporal ‘Heroísmos. Història d’un nitrat (1922) / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní’, una mostra sobre la restauració del film Heroísmos, pioner en la història del cinema català i que va estar perdut durant dècades.

L’exposició comissariada per Maria Roig Alsina i Joana Zapata Pérez, amb producció de S. Morris Produccions, inclou el metratge recuperat de la pel·lícula, documentació original i un audiovisual que contextualitza el film i l’època, i que amplia detalls de la seva recuperació. Aquesta exposició compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, la Creu Roja, la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona.

El film, estrenat el 7 d’abril de 1922 al Saló Modern de Tarragona, va rodar-se per recaptar fons en benefici d’un hospital de la Creu Roja per atendre els soldats ferits procedents de la Guerra del Marroc. És de les poques pel·lícules que es conserven del primer quart del segle XX que, a més, resulta singular pel seu caràcter amateur i benèfic, i és única per exemplificar com era la pràctica mèdica de l’època a Catalunya.

L'exposició es pot veure a les antigues dependències d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona (Rambla Vella, 14) fins a l'11 de juny.

Organitzador
Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i Xarxa Santa Tecla
Contacte
Categoria i paraules clau
Societat i cultura
Compartir