17 January 2022
Conference
Conferència “Palmira Jaquetti, escriptora, folklorista i docent”
Date and time
Friday, January 21 - 18:30 h
Place
Aula Magna del Campus Terres de l'Ebre (URV CRAI campus Terres de l'Ebre, Avinguda de Remolins, Tortosa) Show map [+]
Description

En divendres 21 de gener, a les 18.30h. tindrà lloc al campus Terres de l’Ebre la primera de les activitats culturals del Campus Extens de la URV a Tortosa aquest 2022. Es tracta de la conferència “Palmira Jaquetti, escriptora, folklorista i docent”, impartida per Carme Oriol, catedràtica de Filologia Catalana, de la URV), directora de l’Arxiu de Folklore d’aquesta universitat, especialista en literatura popular i membre del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC).

Al final de la xerrada Carme Oriol comentarà l’exposició “Llum a l’ànima. PALMIRA JAQUETTI 1895 – 1963, oberta al públic al mateix campus des del 14 d’aquest mes. La mostra ha estat comissariada per Carme Oriol i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat dins del programa de l’Any Palmira Jaquetti, que el 2021 va celebrar els 125 anys del seu naixement.

Palmira Jaquetti ( Barcelona, 1895) és una de les moltes dones que, des de l’anonimat, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general. Com a dona d’una època en què era difícil ésser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a construir un model de país.

Aquesta exposició vol visibilitzar l’immens treball que va realitzar en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya -en va recollir més de 10.000 en diverses comarques catalanes-  reflexat en les memòries dels viatges i dels treballs de camp, testimoni de la vida rural a la Catalunya dels anys 20 i 30 del segle passat.

Com a poetessa, Jaquetti va participar en Jocs Florals celebrats fora de Catalunya i va guanyar diversos premis. Com a compositora, va harmonitzar cançons a dues, tres i quatre veus i ha deixat una obra, en bona part, encara per descobrir, que mereixen ser reconeguts i divulgats.

L’exposició, que es podrà visitar al vestíbul del campus Terres de l’Ebre  fins a l'11 de març,  pretén donar una visió polièdrica de la seva activitat i explica la seva labor com a mestra, la seva aportació folklòrica i etnográfica a través del recull de cançons populars, la seva força creativa i la seva llibertat d’esperit.

Organizer
Campus Extens URV, Conferenciant i comissària, Carme Oriol
Contact phone
698486789
Category and keywords
Extended campus, Society & Culture
Share