5 December 2023
Conference
Conferència “La Veu de Tortosa”, el primer periòdic en llengua catalana de les Terres de l’Ebre (1899-1902)
Date and time
Thursday, September 28 - 19:00 h
Place
Campus Terres de l'Ebre, Avinguda de Remolins, 13-15, Tortosa Show map [+]
Description

En el marc cent vint-i-cinquè aniversari de la publicació del periòdic  “La Veu de Tortosa, la Doctora en Història Contemporània Maria Mestre i Prat de Pàdua explicarà el context en el qual va néixer aquesta publicació i repassarà la seva història.

El 1899, Francesc Mestre funda el setmanari “La Veu de Tortosa” (1899-1902), en un territori en el que més del 50% de la seva població és analfabeta, la llengua d’escolarització és el castellà i la totalitat dels que han cursat només estudis primaris elementals, no comprenen els textos que llegeixen.

Mestre està convençut de que la premsa pot ser la clau de volta que permeti transformar les comarques meridionals del país. El seu punt de partida és la creació d’un periòdic diferent: escrit en llengua catalana i en el que, per primer cop, es parli de catalanisme. Les seves pàgines tenen un caràcter pedagògic i transmeten un aire nou i fresc, molt allunyat de la quotidiana premsa de descrèdits i d’atacs al contrari.

El 2024 es compliran els 125 anys de la sortida al carrer del primer número de “La Veu de Tortosa”, un periòdic pioner i un model d’èxit, que va saber obrir-se camí en un territori totalment castellanitzat a l’època; on no hi havia impremtes, impressors ni mitjans tècnics per portar a terme aquesta difícil tasca i en el que la opinió publica, obertament hostil al català, en sentenciava de fracàs.

La conferència està organitzada pel Campus Extens de la URV a Tortosa i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.

 

Maria Mestre i Prat de Pàdua

Nascuda a Tortosa, és Llicenciada en Geografia i Història -especialitat de Prehistòria i Història Antiga- per la Universitat de Barcelona. És Doctora en Història Comparada Política i Social per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha format part diversos projectes de recerca dins del mon de la Història, l’Arqueologia i l’Economia Marítima, d’àmbit europeu. Ha estat assessora i comissaria d’exposicions per a la Fundació “La Caixa”. Ha estat Vocal i Secretaria de la Junta del Centre d’Estudis d’Història Moderna Pierre Vilar de Barcelona; Adjunta a la Ponència de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès i membre de la Asociación de Historia Contemporánea.

L’any 2019 va defensar la tesi doctoral -dirigida pel Dr. Borja de Riquer i Permanyer-: El primer catalanisme a les Terres de l’Ebre: Francesc Mestre i Noé  (UAB) i actualment és membre del Grup de Recerca i Estudis sobre Política, Institucions i Corrupció a l’Època Contemporània (PICEC) i del  Centre d’Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID), de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Organizer
Campus Terres de l'Ebre
Contact
Category and keywords
Extended campus, Society & Culture, La Veu de Tortosa, premsa escrita, Tortosa
Share