17 maig 2024
Cinema
Projecció de "Rotspanier. Los esclavos españoles del nazismo" i conversa amb el director
Data i hora
Dilluns, 6 de maig - 11.00 h
Lloc
Aula Magna del campus Catalunya (Avinguda Catalunya, 35, Tarragona) Mostrar mapa [+]
Descripció

El documental Rotspanier. Los esclavos españoles del nazismo revela la magnitud desconeguda de la repressió nazi contra els exiliats espanyols, especialment a França, on uns 70.000 republicans van treballar forçats sota el règim de Vichy i l'ocupació alemanya entre 1940 i 1944.

Es projectarà a les 11 h a l'Aula Magna del campus Catalunya i, a continuació, hi haurà una conversa amb Rafael Guerrero (director), Isidre Monreal (tècnic de la URV i director de fotografia) i Ignacio Fiz (investigador del grup de recerca Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials de la URV) amb la participació especial de Pierre Souchard (Associació Mere 29 – Memòria de l'exili republicà espanyol).

De la mà dels principals historiadors especialitzats en aquest tema es recupera la història oblidada dels Rotspanier -literalment "rojos espanyols"-, nom amb el qual els alemanys cridaven als republicans d'aquest país. Desenes de milers de persones van ser forçades a treballar en duríssimes condicions per a construir les cinc enormes bases de submarins i els tres mil búnquers que configuren el Mur Atlàntic, i que encara romanen en la costa francesa.

El documental, guardonat amb el premi Lorca 2023, va ser produït amb el suport del Govern d'Espanya i de la Diputació de Cadis, el programa de la UE Europe for Citizens, a través del Grup de Recerca CECOS de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i l'associació Nouvelle Aquitaine Andalousie.

A l'entrada de l'Aula Magna es podrà visitar l’exposició ‘Rotspanier’ comissariada per Jaume Camps, Rocío Arnal i Pere Manel Martín.

Organitzador
Aula de Cinema i Centre d'Estudis de Conflictes Socials de la URV
Contacte
Categoria i paraules clau
Societat i cultura
Compartir