27 abril 2024
Exposició
Exposició “Oli de Ginebre. Remei i patrimoni”
Data i hora
Dijous, 14 de març - 09.00 h
Lloc
del Campus Terres de l’Ebre de la URV (Av. Remolins, 13-15. Tortosa) Mostrar mapa [+]
Descripció

“Oli de Ginebre. Remei i patrimoni” és una exposició itinerant que té com a objectiu mostrar el que envolta l'activitat de l’extracció de l’oli de ginebre —Juniperus oxycedrus i Juniperus communis—: què és i per a què serveix aquest oli, quins són els seus usuaris i els canals de distribució que s’empraven antigament, i com són els forns —les construccions de pedra seca utilitzades per a l'extracció—.

Tradicionalment, l’oli de ginebre tenia múltiples utilitats en la vida diària domèstica o en la cura del bestiar. En l’època preindustrial, entre els segles XVII i principis del XX, l’extracció d’oli de ginebre va ser una més de les moltes feines que es feien, com a complement de les feines principals de la pagesia, que aprofitava els recursos del bosc per obtenir un complement econòmic. Les Terres de l’Ebre, i concretament la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, són un de les territoris que mantenen, a nivell europeu, una major concentració de forns de pedra seca on es produia aquest oli.

Aquesta exposició ha estat dissenyada per l'alumnat de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i produïda pel Servei de Cultura de la Diputació de Tarragona. Aquesta activitat arriba al Campus gràcies al Campus Extens de la URV a Tortosa i la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i Amics de Riba-roja d’Ebre.

Més informació sobre la exposició aquí.

 

 

 

Organitzador
Campus Extens de la URV a Tortosa
Contacte
Categoria i paraules clau
Societat i cultura , etnografia, Historia, oli de ginebre, patrimoni, Terres de l'Ebre
Compartir