26 abril 2024
Conferència
La cronodieta: adaptar els àpats a l’hora del dia
Data i hora
Dimarts, 12 de juny, 2018 - 19.00 h
Lloc
Cafè La Cantonada (Carrer de Fortuny, 23-25, Tarragona) Mostrar mapa [+]
Descripció

El cafè científic "La cronodieta: adaptar els àpats a l’hora del dia" és a càrrec de Mònica Bulló, professora de Nutrició a la URV.

Diuen que “la primavera, la sang altera” o que cal “esmorzar com un rei, menjar com un príncep i sopar com un pobre”. Aquestes dites populars són molt sàvies, ja que el nostre cos treballa com si tingués un rellotge intern. Això sí, un rellotge influenciat per factors externs, com la llum o les estacions. En biologia, se’n diu “ritme circadiari”. Es tracta de les variacions rítmiques fisiològiques que tots els éssers vius pateixen.

Aquest fenomen pren rellevància en nutrició. Cada quant hem de menjar? A quina hora és millor dinar? I si ens saltem un àpat? La crononutrició relaciona el metabolisme del cos amb el rellotge circadiari per utilitzar-lo en benefici de la salut i prevenir malalties. Què mengem, quantes hores dormim, si fem exercici i, sobretot, quan fem tot això marca el nostre propi ritme i, per tant, influeix en la nostra salut. En aquesta tertúlia científica veurem com aquest rellotge intern estableix el ritme per a funcions bàsiques com la digestió o l’absorció de nutrients i de quina manera els desajustos circadiaris predisposen a l’obesitat i a la diabetis.

Organitzador
ComCiència, Unitat de Comunicació de la Ciència de la Catalunya Sud. Amb la col·laboració del Cafè La Cantonada.
Categoria i paraules clau
Ciència i tecnologia, Societat i cultura
Compartir